log in

Αγωνιστική

Αγωνιστική Ιστιοπλοϊα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Το οργανωμένο τμήμα της ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.Κ. εγώ προσωπικά δεν το πρόλαβα, δεδομένου ότι άρχισε το 1974. Παραθέτω για τους αναγνώστες το σημείωμα αυτό ως έχει, προκειμένου να έχουμε τα στοιχεία του ιστιοπλοϊκού τμήματος, ενός τμήματος που έχει προσφέρει πολλά.

Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώθηκαν από τον σημερινό προπονητή του τμήματος Παναγιώτη Κάρκαλη.

Η δραστηριότητα λοιπόν του Ν.Ο.Κ. στην ιστιοπλοΐα άρχισε το 1974. Πρόεδρος την περίοδο αυτή ήταν ο Νίκος Σκορδιάς και έφορος του τμήματος ο Γεώργιος Μαρκόπουλος. Πρώτος δε προπονητής ήταν ο Αυστραλός Τζόν Κάρς με βοηθό του την σύζυγό του Μπέβερλιν.

Το υλικό του τμήματος ήταν 8 σκάφη όπτιμιστ από τα οποία 4 ξύλινα όπτιμιστ και 4 ελληνικής κατασκευής παλαιού τύπου, 4 φίν και ένα 4,20.

Πρώτοι αθλητές εκείνης της περιόδου αναφέρονται οι : Αργύρης Βασ. , Μέντης Ζαχαρίας , Καρμπαλιώτης Νικόλαος, Κάρκαλής Δημήτριος, Κάρκαλής Παναγιώτης, Παπαχρήστου Σταύρος, Κόκκιζας Αναστάσιος, Μπέκος Δημήτριος και κατά διαστήματα παρουσιάζονταν ναυτοπρόσκοποι και οδηγοί.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί η σημαντική βοήθεια που προσφέρθηκε από το τότε μέλος της Ε.Ι.Ο. και συμπατριώτη μας κ. Κώστα Ασλανίδη, με την φροντίδα του οποίου ήλθε το περισσότερο υλικό (σκάφη κυρίως) στον Ν.Ο.Κ.

Το 1977 ιδρύθηκε στην Καλαμάτα το Ε.Κ.Ι. (Ελληνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας) μαζί με άλλες 4 πόλεις της Ελλάδος, με σκοπό την ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας στην περιφέρεια και έτσι ήλθαν στην Καλαμάτα τα 2 πρώτα καινούργια όπτιμιστ τύπου ντιμπουά και ο Όμιλος απέκτησε φουσκωτό σκάφος για την ασφάλεια των αθλητών.

Τα μαθήματα στην σχολή Ε.Κ.Ι. ήταν 9 θεωρητικά και 9 πρακτικά επί αμοιβή μόνο για τους άνω των 15 ετών (3.000 δρχ.). Η σχολή αυτή λειτούργησε έως το 1980, από τότε και μετά ο Ν.Ο.Κ. λειτουργούσε πλέον αυτόνομα.

Ο πρώτος οπτιμίστας του Ν.Ο.Κ. που συμμετείχε σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ήταν ο Αργύρης Βασίλειος (σημερινός έφορος ιστιοπλοϊκού τμήματος).

Στη συνέχεια είχαμε συμμετοχές με καλύτερα ποιοτικώς σκάφη όπως :

1976 Γλυφάδα Κάρκαλης Δημ. όπτιμιστ θέση 17
1976 Γλυφάδα Παπαχρήστου Στ. όπτιμιστ θέση 23
1977 Αιγυπτιότες Κάρκαλης Δημ. όπτιμιστ θέση 19
1977 Αιγυπτιότες Παπαχρήστου Στ. όπτιμιστ θέση 21
1978 Βόλος Κάρκαλης Δημ. όπτιμιστ θέση 13
1978 Βόλος Παπαχρήστου Στ. όπτιμιστ θέση 20

Τα παραπάνω αποτελέσματα θεωρήθηκαν και ήταν επιτυχίες γιατί οι αθλητές αυτοί αγωνίστηκαν για πρώτη φορά ανάμεσα σε 150 σκάφη περίπου.

Το 1979 έγινε το πιο περιπετειώδες πρωτάθλημα έως σήμερα στην Θεσσαλονίκη και αυτό γιατί κατά την διάρκεια των αγώνων έγινε «μπουρίνι», με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά σκάφη. Οι αθλητές του Ν.Ο.Κ. δεν έπαθαν καμία ζημιά, αντίθετα διακρίθηκαν με την ακόλουθη σειρά.

ΖΕΡΒΑΣ ΠΑΝ.

6ος (εκλήθη και στην Εθνική Ομάδα ΟΡ.)

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝ. 9ος
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝ. 16ος
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡ. 21ος

Το 1981 είχαμε συμμετοχές στα όπτιμιστ με τους:

1. Βασιλειάδη Ευθύμιο (για πρώτη φορά Καλαματιανός αθλητής έφερε πρωτιά στις 2 πρώτες ιστιοδρομίες).

Τελικά κατέλαβε την 12η θέση σε σύνολο 120 αθλητών.

2. Κυρίτση Κων/νο, Αλευρά Παν. , Αλευρά Σταύρο, Παναγιωτόπουλο Σταύρο.

Πρέπει να αναφερθεί ότι οι δύο αδελφοί Αλευρά στη συνέχεια είχαν λαμπρή καριέρα στην ιστιοπλοΐα με συμμετοχές και διακρίσεις σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Ιδιαίτερα ο Σταύρος ξεκίνησε από πρωταθλητής στα ότπιμιστ, συνέχισε πρωταθλητής στα 470 μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη και συνεχίζει μέχρι σήμερα να διακρίνεται εκτός και εκτός Ελλάδος.

Στα σκάφη τύπου ΦΙΝ για πρώτη φορά το 1979 συμμετείχαμε με 3 σκάφη σε Πανελλήνιους αγώνες στο Παλαιό Φάληρο με αθλητές τους :

Παπαχρήστου Σταύρο , Αργύρη Βασίλειο , Γιαννακόπουλο Διονύσιο.

Ο τότε 15χρονος Γιαννακόπουλος τιμήθηκε από τον εκπρόσωπο της κλάσεως ΦΙΝ και αθλητή κ. Κουκλέλη. Δηλαδή ο μεγαλύτερος αθλητής των αγώνων κ. Κουκλέλης (65 ετών) τίμησε τον μικρότερο αθλητή των αγώνων Γιαννακόπουλο Διον. (15 ετών).

Το πρώτο LASER στο Ν.Ο.Κ. ήλθε το 1981, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για την Καλαμάτα.

Το 1982 λόγω οικονομικών προβλημάτων συμμετείχαμε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Laser με σκάφος που μας παραχώρησε ο κ. Μάνος Αλυράς, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τα έξοδα διαμονής και διατροφής του αθλητή Γιαννακόπουλου, ο οποίος κατέλαβε την 8η θέση στα 60 σκάφη που συμμετείχαν στον Ν.Ο. Γλυφάδας.

Την ίδια χρονιά είχαμε συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα με δανικό σκάφος 470 από τον Ν.Ο.Ε. με τους Σταύρο Παναγιωτόπουλο και Λεωνίδα Παπαδόπουλο.

 • Το 1983 έγινε στην Καλαμάτα το πρώτο Διασυλλογικό πρωτάθλημα για σκάφη Laser. Οι αθλητές μας Διον. Γιαννακόπουλος και Κώστας Κυρίτσης κατέλαβαν την 4η και 8η θέση αντίστοιχα.
 • Το 1984 στους αγώνες Κύπελλο Πόλεων που έγιναν στο Παλ. Φάληρο για επιλογή Εθνικής ομάδας (οι 7 πρώτοι), ο αθλητής μας Κώστας Κυρίτσης έφερε την 8η θέση.
 • Το 1985 ο Ν.Ο.Κ. διοργανώνει το 1ο Περιφερειακό Πρωτάθλημα με σκάφη όπτιμιστ. Πρωταθλητής ο Ιωάννης Μπακόγιωργας και 3ος ο Γ. Σπυρόπουλος και οι δύο αθλητές του Ν.Ο.Κ.
 • Τον ίδιο χρόνο ο αθλητής Μπακόγιωργας συμμετείχε με την Εθνική ομάδα σε αγώνες στο Ρέντζιο της Ιταλίας.

Στη συνέχεια στους Πανελλήνιους Οπτιμιστ ο αθλητής Μπακόγιωργας πήρε χάλκινο μετάλλιο στα σκάφη μή γουίνερ με συμμετοχή 217 σκαφών.

 • Το 1986 έγινε στην Πάτρα το 2ο Περιφερειακό Πρωτάθλημα. Πρώτη θέση πήρε ο αθλητής του Ομίλου μας Γεώργιος Σπυρόπουλος. Συμμετείχε και αυτός με την Εθνική ομάδα σε αγώνες στην Αγκώνα της Ιταλίας.
 • 1987, 3ο Περιφερειακό πρωτάθλημα όπτιμιστ στον Ν.Α.Ο. Κέρκυρας. Πρώτος ο αθλητής μας Λημνιός Παναγιώτης με δεύτερο τον Γιάννη Ηλιόπουλο και αυτός αθλητής μας.
 • 1987 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα σκάφη 420 που έγινε στον Ν.Ο.Κατερίνης. 11η θέση στην κατηγορία νέων πήραν οι Μπακόγιωργας Ιωάν. και Γεώργιος Σπυρόπουλος.
 • 1988, Περιφερειακό πρωτάθλημα όπτιμιστ στον Ν.Ο. Κιάτου, πρωταθλητής Λημνιός Παν. Στη συνέχεια μετά από πρόκριση συμμετείχε με την Εθνική ομάδα στους Μεσογειακούς αγώνες που έγιναν στο Κόπερ της Γιουγκοσλαβίας.
 • 1988, Πανελλήνιο πρωτάθλημα 420. Διοργανωτής ο Ν.Ο. Καλαμάτας. Πρωταθλητές στην κατηγορία νέων οι αθλητές του Ν.Ο.Κ. Μπακόγιωργας και Σπυρόπουλος, 4η θέση στη γενική βαθμολογία.
 • 1989, Περιφερειακό πρωτάθλημα όπτιμιστ στον Ν.Ο. Πατρών. Πρωταθλητής Λημνιός Παναγιώτης του Ν.Ο.Κ.
 • 1992, Περιφερειακό πρωτάθλημα όπτιμιστ στον Ν.Ο. Πατρών. 3η θέση με τον Μαρίνο Θεοχάρη.
 • 1993, Περιφερειακό πρωτάθλημα όπτιμιστ στον Ν.Ο. Πατρών. 2η θέση με τον Μαρίνο Θεοχάρη.
 • 1993, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα LASER RADIAL στον Ν.Ο.Ηρακλείου. 9η θέση με την Ανθούλα Σκαρπαλέζου.
 • 1994, Περιφερειακό πρωτάθλημα στον Ι.Ν.Ο. Αιγίου. 1η θέση από τον Μαρίνο Θεοχάρη.

Συμμετοχή στους Διεθνείς αγώνες EUROLIMP στον Ν.Ο. Παλ. Φαλήρου και 9η θέση από την Ανθούλα Σκαρπαλέζου, 10η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα από την ίδια.

 • 1995, Απρίλιος Διοργάνωση Πανελληνίου Πρωταθλήματος από τον Ν.Ο.Κ. 2η θέση γυναικών από την Ανθούλα Σκαρπαλέζου.
 • 1995, Ιούνιος συμμετοχή σαν εκπρόσωπος της Ελλάδος σε Διεθνείς αγώνες για σκάφη Laser Radial, στο Ισραήλ. 1η θέση γυναικών από την Ανθούλα Σκαρπαλέζου και 3η στην γενική κατάταξη (ανδρών-γυναικών) από την ίδια.

1995, Αύγουστος Βαλκανιάδα στην Κωνστάντζα Ρουμανίας. Συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα Ιστιοπλοΐας της Ανθούλας Σκαρπαλέζου και 2η στην τελική κατάταξη των γυναικών

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Α’ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΙΣΤΟΡΙΑ Ν.Ο.Κ.»

Kalamata

Log in or create an account

Κονσόλα Αποσφαλάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων