Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 982
  • Αποτυχία φόρτωσης αρχείου XML
log in

Ιστορία

Ιστορία

1931 ...

Πρώτος νικητής στα 1500 μ. ελεύθερης κολύμβησης ο Μάριος Δικαιάκος.

Σ’ αυτούς τους αγώνες πρέπει να πούμε ότι πέρα των διοργανωτών (Μεσσηνιακού - ΝΟΚ) βοήθησε πολύ και ο τότε Νομάρχης Κρεββατάς, καθώς και ο Πρόεδρος της Ε.Θ.Ε. (Ελληνική Θαλάσσια Ένωση) ναύαρχος Λούνδρας, ο οποίος και παραβρέθηκε και εκφράστηκε ενθουσιωδώς για την αθρόα συμμετοχή και την επιτυχή οργάνωση των αγώνων.

Αυτά γράφει στην επιστολή του ο Μάριος Δικαιάκος.

Επί προεδρίας Παύλου Δημακάκου που στο Δ.Σ. είχε πλέον ενεργό δράση και ο αείμνηστος Β. Γεωργόπουλος , ναυτικός πράκτορας, οι αγωνιστικές εκδηλώσεις που προέβαιναν, είχαν Πανελλήνια απήχηση και ακτινοβολία και επανειλημμένως ο «Ποσειδών» εδέχθη τα συγχαρητήρια της Ε.Θ.Ε.

Για εκείνη τη 10/ετία του ‘30 πρέπει να αναφέρω και έναν άλλο μεγάλο αθλητή μεγάλων αποστάσεων, το Θεμιστοκλή Συκιώτη, που είχε επιτυχίες και στις καταδύσεις, όπως και τον αξέχαστο «.........» Π. Ιωαννίδη. Τόσο ο Μάριος Δικαιάκος όσο και ο Θεμιστοκλής Συκιώτης μαζί με τον Πρόεδρο Παύλο Δημακάκο διακρίνονται στην ένθετη φωτογραφία και οι νεώτεροι ας δουν τα μαγιό της εποχής εκείνης που φορούν οι πρωταθλητές μας.

Διαβάζω σ’ ένα ανάτυπο ότι το 1932 επί Προεδρίας Δημακάκου, ο «Ποσειδών» καλλιεργεί τ’ αθλήματα : ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ - ΠΟΛΟ, καθώς και το ποδόσφαιρο, χωρίς να έχω άλλα στοιχεία για την 10ετία του ‘30. Έτσι έρχεται το μοιραίο για την ανθρωπότητα 1939-1944. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Όλα χάνονται για να’ ρθει το 1946 όπου με μιά ανάσα ν’ αρχίσουν ΟΛΑ να λειτουργούν αργά-αργά και το 1948, στις 17 Ιουλίου, έτσι λέει ένα κιτρινισμένο χαρτί που έχω, το Ναυτικό τμήμα του «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ» μαζί με τα αντίστοιχα Ναυτικά τμήματα των άλλων σωματείων της Καλαμάτας μας, «ΑΠΟΛΛΩΝ» , «ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ», «ΑΕΚ» και με την οικονομική υποστήριξη της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», έγιναν τα Α’ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΑ.

Εάν προσέξατε αναφέρομαι στο Ναυτικό Τμήμα του «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ» και τούτο γιατί όπως προανέφερα υπήρχε και το Ποδοσφαιρικό Τμήμα, που η πρώτη μεταπολεμική ομάδα ήταν : Τερματοφύλακες Νικολακέας - Κατσουλέας Π. - Λεμπέσης Παν. και οι : Κομματάς Ι. - Σκαλκέας Λάκης - Κουτούβελας Γ. - Ανδροβιτσανέας Παν. - Μπιτζωνίδης Ηρ. - Μπιτζωνίδης Τέλης - Ξαρχέας - Νταϊφάς Πάνος - Μανωλάκος Αντ. - Κάρτσωνας Γ. - Κοντόλαιμος Γ. - Παρθένιος Νίκος - Παρθένιος Ιωάν. - Κάστανος Τάσος - Ραμμέας Μίμης - Βρυώνης Δημ. - Μουσελίμης Σωτ. κ.ά. εις δε το Δ.Σ. , μεταξύ των άλλων ο δραστήριος και αγαπητός παραλιώτης Δημήτριος Καραγεώργης.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ» ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του ΝΟΚ και διατηρήθηκε και έδρασε αθλητικά με Πρόεδρο τον αείμνηστο παραλιώτη Ηλία Κελλαράκο, ο οποίος μέσα σε εκείνα τα χρόνια της αγωνίας και της άθλιας βιοπάλης, λόγω της προηγούμενης «κατοχής» , εάν όχι κανένας άλλος, θα έλεγα πολύ λίγοι θα είχαν το κουράγιο να κρατήσουν και δραστηριοποιηθούν με αθλητισμό και ειδικότερα με ποδόσφαιρο όπως ο Ηλίας Κελλαράκος. Οι παραλιώτες θα τον θυμούνται ...

Οι παίκτες, οι φίλοι και γιατί όχι, ΟΛΟΙ οι παραλιώτες τραγουδούσαν :

Τρίαινα είναι το σύνθημά μας, με το χρώμα το θαλασσινό και με τις μπλε τις φανελίτσες θα βαδίσουμε όλοι εμπρός.

Αθλητής αν θες να γίνεις εις τον σύλλογο αυτόν προπονήσεις πρέπει να’ χεις εκατό κ.λ.π.

Τις στροφές αυτές της θυμήθηκε και μας τις σιγοτραγούδησε με την ανεκτή φάλτσα φωνή του, ο Πάνος Νταϊφάς με το ψευδώνυμο, απαραίτητο για την εποχή, «Καβούτσος».

Τότε λοιπόν στα Α’ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΑ , ο γράφων σε ηλικία 12 ετών, έλαβα μέρος στα 50 μ. υπτίως στην υπάρχουσα τότε κατηγορία των παν-παίδων και πήρα, την πρώτη μου πρωτιά...

Λένε πως ότι αποτυπώνεται στο μυαλό του μικρού παιδιού, είναι ανεξίτηλο.

Πράγματι θυμάμαι ... η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα. Ο αντιβραχίωνας λες και θα βούλιαζε. Σαν να τους βλέπω όλους τώρα. Καλά-καλά τότε δεν κατάλαβα πώς έμπλεξα και κυρίως δεν κατάλαβα πώς εκείνη η ... εκκίνηση θα ήταν εκκίνηση μιάς θητείας στον όμιλό μας, που έμελλε να κρατήσει μέχρι το 1963. Το 1960 για τελευταία φορά αγωνίστηκα στην Καβάλα με την ομάδα του ΠΟΛΟ, υπηρετώντας ως έφεδρος αξιωματικός.

Το μεγαλείο όμως αυτής της πορείας, που είναι και πορεία του κάθε συναθλητού μου και αυτό το λέω για ΕΣΑΣ τους σημερινούς αθλητές του Ν.Ο.Κ., για ΕΣΑΣ που αποτελείται την ψυχή του, είναι ότι έχω να θυμάμαι σήμερα, έχω να λέω για το χθες και να παίρνω κουράγιο για το αύριο.

Το 1948 δε, θυμάμαι από το Δ.Σ. εκτός από τον Πρόεδρο Β. Γεωργόπουλο και τον Ηλ. Πιερρακέα. Για τον Β. Γεωργόπουλο θα μου επιτρέψετε να πω ότι την ύπαρξη του ομίλου την οφείλουμε σε αυτόν. Τον αείμνηστο Β. Γεωργόπουλο. Αυτός και μόνον αυτός, με την αγάπη των παραλιωτών και την υποστήριξη όλων των παραγόντων του Λιμένος (Λιμενικές Αρχές - Ναυτικούς Πράκτορες - Εργολ. Λιμένος - Λιμενεργάτες - επαγγελματίες του Λιμανιού) με ακούραστο, τον Β. Γεωργόπουλο, επανέφεραν τον Ν.Ο.Κ. μετά τον πόλεμο σε θέση αγωνιστική.

Σε ανάμνηση αυτού του ανθρώπου και του γαμπρού του Τάκη Καλιαμβάκου που θα αναφερθούμε γι’ αυτόν πιο κάτω, προτρέπω το σημερινό Δ.Σ. , όπως διοργανώσει εσωτερικούς αγώνες ή κάτι άλλο, ώστε να θυμόμαστε και να τιμούμε όλοι τη μνήμη αυτών των ανθρώπων.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Α’ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΙΣΤΟΡΙΑ Ν.Ο.Κ.»

 

Kalamata

Log in or create an account

Κονσόλα Αποσφαλάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων